Fluorklachten

Naam: Bacteriële vaginose (BV), Fluor vaginalis, Vaginitis, Vaginose, Vulvovaginitis

Algemene informatie

Opmerkingen

Fluor vaginalis: niet-bloederige vaginale afscheiding die volgens patiënte afwijkt van normaal wat betreft hoeveelheid, kleur of geur, al of niet gepaard gaand met jeuk of irritatie in of rond de vagina. (1)

Gebruik voor onderstaand onderzoek altijd beide swabs uit de vaginale afnameset:

  • Algemeen bacteriologisch onderzoek inclusief PCR op bacteriële vaginose (BV bij vrouwen van 12-55 jaar)

Gebruik voor onderstaande onderzoeken de vaginale afnameset of de E-swab Regular (roze dop):

  • Kweek op gisten
  • Moleculair SOA panel (PCR Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae)
  • Mycoplasma genitalium PCR
  • Herpes simplex virus PCR

Achtergrondinformatie Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose (BV) is één van de mogelijke oorzaken van fluor vaginalis bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. BV wordt gekenmerkt door een veranderde samenstelling van de vaginale flora. Het totale aantal lactobacillen is gedaald en de diversiteit en concentratie van (voornamelijk) anaerobe bacteriën is gestegen. Hierdoor stijgt de pH en ontstaat een afwijkende vaginale flora. Daarbij lijkt de verhouding tussen de verschillende bacteriën meer van belang dan welke bacteriën worden gevonden. Deze dysbiose kan leiden tot fluor met een onaangename geur. Bij lichamelijk onderzoek ontbreken ontstekingsverschijnselen. BV kan spontaan verdwijnen of genezen na behandeling. Recidieven komen regelmatig voor. (1)

  • Een bacteriële vaginose tijdens de zwangerschap is geassocieerd met een iets groter risico op vroeggeboorte en vroegtijdig breken van de vliezen. Het is niet aangetoond dat behandeling de kans op vroeggeboorte vermindert.
  • Bij aanwezigheid van een bacteriële vaginose is de kans op chlamydia of gonorroe verhoogd.

(1) NHG-Richtlijn Fluor vaginalis (M38) Versie 3.2, juni 2023

Diagnostiek BV: Moleculaire diagnostiek uit genitaal materiaal (wordt alleen uitgevoerd bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd (12-55 jaar))

Specifieke informatie